Belasting en belastbaarheid
Belasting en belastbaarheid
Binnen (sport)fysiotherapie spelen de begrippen 'belasting’ en ‘belastbaarheid’ een centrale rol. Dit wordt vaak verwisseld met de termen ‘frisheid’ en ‘fitheid’. Deze begrippen helpen te begrijpen hoe je lichaam omgaat met trainingsprikkels en herstel. Hieronder volgt een uitleg om je te helpen begrijpen wat deze termen betekenen en waarom ze belangrijk zijn in je herstel- of revalidatieproces!
Wat is belasting?
Belasting verwijst naar de hoeveelheid inspanning of stress die je lichaam ondergaat tijdens een activiteit. Dit kan fysieke belasting zijn, zoals het aantal kilo's of herhalingen tijdens een trainingsvorm of bijvoorbeeld de duratie van dagelijkse activiteiten als wandelen of fietsen. Belasting kan ook mentaal zijn, zoals stress of vermoeidheid, wat invloed kan hebben op je fysieke prestaties en herstelvermogen.
Wat is belastbaarheid?
Belastbaarheid is de mate waarin je lichaam deze belasting kan verdragen zonder dat het leidt tot overbelasting, pijnklachten of een blessure. Het is een complex dynamisch begrip dat wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals je huidige trainingsniveau, voeding, slaap en mentale gezondheid.
Waarom zijn deze begrippen belangrijk in de sportfysiotherapie?
Een van de belangrijkste uitdagingen binnen de (sport)fysiotherapie is het vinden van de juiste balans tussen wat je lichaam aankan (belastbaarheid) en in hoeverre je het lichaam uitdaagt (belasting). Zo kunnen, bij te hoge belasting en te lage belastbaarheid, de bestaande klachten of het blessurerisico toenemen.
Tijdens revalidatie of training zal je samen met de sportfysiotherapeut werken aan het geleidelijk ophogen van de belastbaarheid door middel van aangepaste trainingsvormen en activiteiten. Zo kun je geleidelijk steeds meer belasting aan.
Hierbij is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de signalen te herkennen die aangeven dat de balans tussen de belasting en belastbaarheid verstoord zou kunnen zijn. Ook is het zaak om de behandeling individueel af te stellen, aangezien elke klachten, persoon en context weer kan verschillen. Dit zorgt ervoor dat je op de meest optimale manier, voor jou, werkt aan je herstel!
Kortom
Het begrijpen van deze begrippen is een belangrijk voor succesvol herstel of het voorkomen van blessures. Werk samen met de sportfysiotherapeut aan het vinden van de juiste balans tussen wat je lichaam aankan en de inspanning die je levert. Verhoog stap voor stap je belastbaarheid, zodat je optimaal kunt herstellen en 'fit’ terugkeert naar je sport of (eind)doel!