SportFyzie

Krachttraining

Krachttraining

Krachttraining speelt een essentiële rol binnen de (sport)fysiotherapie. Het kan geïndiceerd zijn bij sporters welke revalideren na operatie, die hun prestaties willen verbeteren of blessures wil voorkomen tijdens het sporten. Het doel van krachttraining is om de belastbaarheid van spieren en pezen toe te laten nemen, zodat je optimaal bent klaargestoomd voor de eisen van jouw sport of (eind)doel.
Krachttraining kan op veel verschillende manieren vorm krijgen. Grofweg zijn er twee methoden: Percentaged Based Training en Velocity Based Training.

Percentaged Based Training (PBT)

PBT is een methode waarbij je krachtoefeningen uitvoert met een specifiek percentage van je maximale kracht. Dit maximale gewricht per oefening noemen we ookwel de ‘1RM’ (one repetition maximum). Je sportfysiotherapeut berekent op basis van jouw 1RM het gewicht uit waarop getraind dient te worden.

Velocity Based Training (VBT)

VBT is een nieuwere trainingsmethode, waarbij niet het gewicht maar de snelheid (velocity, meter/seconde) van de beweging centraal staat. Dit wordt het beste gemeten via dure apparatuur. Binnen Fyzie trainen wij met de Metric VBT-applicatie, welke kosteloos is en gemakkelijk in gebruik!

*Leuk weetje: Sportfysiotherapeut Dennis heeft deze app onderzocht in zijn afstudeeronderzoek. Spoiler alert: de app kwam goed uit het onderzoek!

Trainingszones

Zoals hierboven beschreven is het belangrijk om samen te analyseren in welke trainingszone getraind dient te worden, afhankelijk van het trainingsdoel. Hieronder enkele voorbeelden van trainingszones binnen krachttraining:

Trainingszones

Trainingzones

Trainingszones

Trainingszones
Bronnen: Rietvelt, 2017; Turner, 2022; ACSM

Belangrijk is wel dat dit altijd op maat afgestemd dient te zijn op jouw specifieke klachtenbeeld, belastbaarheidsniveau, context, behoeften en doelstelling(en). Ook is het zaak geleidelijk op te bouwen, zodat je niet over je fysieke grenzen heen gaat en duurzame behandelresultaten creëert.

Kortom

Krachttraining, middels PBT of VBT, biedt een gestructureerde manier om je kracht en prestaties te verbeteren of herstel te faciliteren binnen je revalidatie. Bespreek samen met de sportfysiotherapeut of krachttraining voor jou geïndiceerd is. Zo ja, ga aan de slag met een op maat gemaakt schema zodat je effectief kunt herstellen en sterk kunt terugkeren naar je sport of (eind)doel!

Maak een afspraak