SportFyzie

Supercompensatie

Supercompensatie

Supercompensatie is een belangrijk concept in de sportfysiotherapie dat helpt bij het begrijpen hoe je lichaam herstelt na inspanning. Dit is een cruciaal principe binnen het herstel van een blessure, het verbeteren van je fysieke belastbaarheid en het optimaliseren van je sportprestaties.

Wat is supercompensatie?

Supercompensatie verwijst naar het proces waarbij je lichaam zich na een trainingsprikkel herstelt en zelf sterker wordt dan vóór de training. Wanneer je traint, vraag je extra inspanning van je lichaam, wat tijdelijke trainingseffecten teweegbrengt zoals vermoeidheid of spierschade. Tijdens de herstelfase herstelt je lichaam niet alleen deze schade, maar maakt het zich ook ‘sterker’ in voorbereiding op toekomstige belastingen.
Echter, als je te lang wacht met de volgende trainingsprikkel, keert je lichaam langzaam terug naar het oorspronkelijke niveau, of zelfs lager (‘use it or lose it’). Dit betekent dat de voordelen van supercompensatie verloren kunnen gaan als je te lang rust neemt of niet regelmatig genoeg traint. Anderszijds, als je te frequent of intensief traint ligt overbelasting op de loer.

Kortom

Supercompensatie is een sleutelprincipe binnen de sportfysiotherapie dat ervoor zorgt dat je lichaam niet alleen herstelt van inspanning, maar ook weerbaarder wordt voor toekomstige uitdagingen. Benut het principe van supercompensatie, in samenwerking met je (sport)fysiotherapeut, om je belastbaarheid op een geleidelijke manier op te bouwen. Door de juiste balans te vinden tussen inspanning en rust, zorgt je ervoor dat je lichaam zich steeds beter aanpast na elke trainingssessie. Dit is vooral belangrijk als je herstelt van een blessure. Je (sport)fysiotherapeut zorgt ervoor dat de trainingen steeds uitdagender worden naarmate je belastbaarder wordt, zonder dat je over je grenzen gaat!

 

Supercompensatie
Bron
Supercompensatie
Bron

 

Maak een afspraak